Vruchtbare-grond-voor-je-moestuin

Zo maak je de grond van jouw moestuin vruchtbaar

Vruchtbare grond

Het is belangrijk voor de kwaliteit van je groenten en fruit dat de grond, waarin je ze zaait, vruchtbaar is. Als er geen voeding in de grond zit zijn de omstandigheden niet juist en zul je merken dat sommige gewassen niet goed groeien. Je hebt dan geen vruchtbare grond. In Nederland heb je grofweg drie soorten grond: klei-, leem-, en zandgrond. Vaak zul je zelf wel kunnen beoordelen welke grond jij op staat, maar anders is het verstandig een specialist in te schakelen. In Nederland komt zandgrond echter het meest voor.

Verschillende soorten grond

Zandgrond is erg los van structuur, waardoor de bodem snel opwarmt. Je kunt hierdoor al vroeg in het voorjaar aan de slag met je moestuin. Het is gemakkelijk te bewerken, maar houdt juist moeilijk water en voeding vast. Bij (nacht)vorst koelt de grond net zo snel af als dat ‘ie weer opwarmt.

Een moestuin op kleigrond is het meest compact en bevat een goede vruchtbare bodem voor je tuin. Je kruiden, groenten en fruit zouden hier goed in kunnen groeien, ware het niet dat de grond eigenlijk té compact is. Doordat de klei vaak erg zwaar is warmt deze moeilijk op en blijft veelal vochtig. Hierdoor houdt de klei teveel water vast en zal veel van je gezaaide aanwas het niet redden.

Tussen de zand- en kleigrond in zit de leemgrond. De grond is compact en dus weinig luchtdoorlatend. Vocht en voedingsstoffen neemt het echter gemakkelijk op, waardoor er aan vruchtbare grond geen gebrek is.

Vruchtbare zandgrond

Zandgrond komt het meeste voor in ons land en is ook het best te bewerken. Daarom zullen we je meer vertellen over het verbeteren van de kwaliteit van de grond voor je moestuin. Volg onderstaande tips en hoogstwaarschijnlijk zul jij dan goed oogsten!

  1. De tuin bemesten met compost. Ook bij klei- en leemgrond is het verstandig om de tuin de bemesten, zodat de hoeveelheid humus in de grond toeneemt. Bij zandgrond is aan te raden compost te gebruiken in plaats van kunstmest, omdat het vochtgehalte zo op peil wordt gebracht en de organische stoffen het bodemleven verbeteren;
  2. Extra kalk toevoegen. Voeg de kalk toe voordat je begint met zaaien. Kalk laat de zuurtegraad van de grond dalen en verbindt de korrels aan elkaar, zodat er een betere structuur wordt gevormd;
  3. Voeg een laagje mulch toe. Mulch is organisch materiaal, net als compost. Mulch bestaat echter voornamelijk uit tuinafval – bladeren, gras, houtsnippers – terwijl compost bestaat uit GFT-afval, zoals groenteschillen en eierdoppen. Dit goedje beschermt je gewassen tegen warmte én kou en houdt onkruid weg. Dit organisch materiaal voeg je pas toe als de plantenkopjes boven de grond uitsteken, zodat je ze niet verpletterd;
  4. Bentoniet zijn kleine kleimaterialen die afkomstig zijn uit gesteenten. Door dit toe te voegen aan je tuin kan er een verbeterde structuur ontstaan. Je planten groeien er simpelweg beter van;
  5. Zorg voor een goede bewatering. Loop regelmatig met je gieter alle aanplant even langs of leg een irrigatiesysteem aan. Dit laatste is ingrijpend, maar heb je een grote moestuin dan is het heerlijk als alles automatisch gaat.

Laat een reactie achter